Skip to content

caraway, точно както други колеги подправки, трябва да се използват в малки количества.

caraway, точно както други колеги подправки, трябва да се използват в малки количества.

Той също така носи малко количество минерали и електролити като калий, фосфор и цинк и желязо. Калият е важен компонент на клетъчните и телесните течности помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане; По този начин, той противодейства на лошите влияния на натрий.

Лечебните употреби

Starfruit и неговият сок често се препоръчват в много народни лекарства в Бразилия като диуретик (за увеличаване на продукцията на урината), отхрачващата, отхрачващата се, отхрачващата се, отхрачващо и да потиска кашлица. (Медицински отказ от отговорност).

Вижте таблицата по-долу за в задълбочен анализ на хранителни вещества: Starfruit (Averrhoa Carambola), сурова, свежа, хранителна стойност на 100 g, Orac Value-5900, (източник: USDA National Nutrient data base)PrincipleNutrient ValuePercent of RDAEnergy31 Kcal1.5%Carbohydrates6.73 g5%Protein1.04 g2% Total Fat 0.33 g 1%Cholesterol0 mg0%Dietary Fiber2.80 g7%VitaminsFolates12 µg3%Niacin0.367 mg 2.25%Pyridoxine0. 017 mg 1,5%рибофлавин0.016 mg 1,25%тиамин 0,014 mg1%витамин А61 IU2%витамин С34,4 mg 57%витамин Е0,15 mg1%витамин К0 µg0%Електролитесиев2 mg0%Potassium133 mg3%mineralscalcium3 mg0. Mg1%магнезий10 mg2%фосфор12 mg2%Zinc0.12 mg 1%

Селекция и съхранение

Пресните звезди могат да бъдат достъпни два пъти за сезон. Във Флорида, например, сортовете на Arkin се предлагат от декември до март. По принцип плодовете, които са само на етапа на узряване, се събират за изпращане и съхранение; Тъй като узрелите плодове са склонни да синини лесно, особено по техните тънки оребрени ръбове.

Докато купувате, изберете еднакви, големи, атрактивни изглеждащи, жълто-оранжеви плодове. Избягвайте зелени, плодове с малки размери, тъй като те са склонни да бъдат изключително кисели и неапетитни. Избягвайте тези с разфасовки, натъртени, свити или петна.

Averrhoa carambola дърво с плодове. Photo любезност: Хорхе Бразилия. Звездни плодове и ябълки на крема на пазар. Photo любезност: Scottzona.

Докато купувате, изберете униформа, голям, атрактивен изглеждащ, Жълто-оранжеви плодове. Избягвайте зелените, малките, тъй като те са склонни да бъдат изключително кисели и неапетитни. Избягвайте тези с разфасовки, натъртени, свити или петна.

зрелите плодове са склонни да загинат рано. Те обаче остават добре в студено съхранение, когато се съхраняват при подходящи температури. Вкъщи, неузрели светлозелени плодове могат да се съхраняват при стайна температура, докато не превърнат живия оранжево-жълт цвят. Узрелите плодове могат да се запазят добре за 2-3 дни при стайна температура, но за удължен срок на годност съхранявайте в хладилника.

Съвети за подготовка и сервиране

Звездни плодове обикновено се използват като a Гарнирайте в салати, сорбети, напитки, както и да придадете аромат на тръпчив в ястията.

Като се има предвид високото им съдържание на оксалова киселина и екстремна тръпчивост, те използваха доста по -рядко в храната в индустрията.

За да ги приготвите, измийте старателно в студена вода, изсушете моп, като използвате абсорбираща кърпа. Отрежете краищата и краищата на ъглите на оребрените. Нарежете плодовия кръстосан на тънки участъци, които наподобяват звезда. Изберете всички семена, разположени близо до центъра му.

Star Fruit Secties.Photo Courtesy: Картите на Кристина.

Ето някои съвети за сервиране:

Само сладка сорт карамбола може да се яде прясно или да се смеси с други плодове в салати. Пресният плод също може да бъде сочен и използван при коктейли с други допълващи тропически плодови сокове.

Плодовете от кисел тип са предпочитани при готвенето, тъй като придават уникален аромат Пълна статия на тръпчиви на домашни птици, месо и ястия с морски дарове.

Нарязани секции от пресни плодове, добавени към яхнии, къри и пържене с пилешко месо, и риба и скариди.

Плодът може да се използва за приготвяне на сос, туршия, патрон, тарта и конфитюр .

Профил на безопасност

Звездният плод е един от растителните източници, които съдържат най -високата концентрация на оксалова киселина; 100 g пресни плодове съдържа 50 000-95,800 ppm оксалова киселина.

Оксаловата киселина се счита за анти-хранително съединение, тъй като пречи на абсорбцията и метаболизма на няколко естествени минерали като калций, магнезий и т.н. . Той също така предразполага към състояние, известно като оксалурия, състояние, което може да доведе до образуването на оксалатни камъни в бъбреците. При някои хора с нарушена бъбречна функция консумацията му би довела до бъбречна недостатъчност и може да причини смърт. Следователно хората с известно бъбречно заболяване трябва да се насърчават да избягват да ядат звездни плодове.

Освен това, звездният плод, като грейпфрут, е установено, че взаимодействат неблагоприятно с много лекарства. Някои от съединенията в Карамбола необратимо инхибират цитохром Р450 3A4 изоензими (3A4) в червата и черния дроб. Това произтичащо повишаване на нивата на лекарството води до неблагоприятни ефекти и токсичност. Следователно е силно препоръчително да се консултирате с вашия медицински практикуващ, преди да ядете звездни плодове или неговите продукти, ако приемате фармацевтични лекарства.

( Медицински отказ от отговорност : Информацията и референтните ръководства в това в това Уебсайтът е предназначен единствено за общата информация на читателя. Той не трябва да се използва за диагностициране на здравословни проблеми или за целите на лечението. Това не е заместител на медицинската помощ, предоставяна от лицензиран и квалифициран здравенпрофесионалист. Моля, консултирайте се с вашия доставчик на здравни грижи за който и да е Съвети относно лекарствата.)

≺≺ обратно към плодовете от звездни плодове. Посетете тук за впечатляващ списък на всички сортове плодове с пълни илюстрации на техните хранителни факти и ползи за здравето.

≺≺ Назад към началната страница.

Допълнително четене и ресурси:

Национална база данни за хранителни вещества USDA. (Отваря се в нов прозорец)

Страница Информация за рак на медицината в Станфорд- Хранене за намаляване на риска от рак (връзката се отваря в нов прозорец).

Факти за хранене на семена от килии

В традиционната европейска кухня, семената на Caraway е една от доминиращите подправки, включващи няколко пикантни ястия. Силно ароматен, Caraway е член на семейство магданоз или Umbelliferae; Голямо семейство от растения, което включва също често известни билки и подправки като копър, анасон, копър и кимион.

Научното име на Caraway е, Carum Carvi.

Caraway (Carum Carvi) семена. ЗАБЕЛЕЖКА За леко извити кафяви семена, подобни на кимион.

Caraway расте широко в цяла Европа, Северна Африка и Маланските райони на Азия. Това е двугодишно, тревисто растение, което цъфти веднъж на две години. Неговите кремообразни цветя се появяват в пъпчета.

Растението Carum Carvi расте до около два фута височина и е покрито с малки, перати листа. Семената на кила, с подобни на външния вид като кимион, се отличават с полумесец, тъмнокафява, с до пет ивици (ребра), които вървят по дължина на повърхността им.

caraway, събрани в ранните сутрешни часове до Избягвайте разливането и разхищаването на семената му в полето. След това те се подреждат в снопове и се оставят да изсъхнат под слънчева светлина за няколко дни. Семената се извличат с помощта на вършине, ръчно или на използване на машини.

Ползи

за здравето на семената на кила собствена стойност на храната. Те съставят много здравословни хранителни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти.

семената на кила, са богат източник на хранителни фибри. 100 g семена осигуряват 38 g фибри; Около100% от ежедневния препоръчителен прием (DRI) на фибри. Диетичните фибри увеличават по -голямата част от храната и спомагат за предотвратяване на проблеми с запека, като ускоряват движението му през червата.

Диетичните фибри елиминира токсините в храната и по този начин помага да се предпази лигавицата на дебелото черво от рак. Освен това, диетичните влакна се свързват с жлъчни соли (произведени от холестерол) и намаляват тяхната повторна асорбция в дебелото черво и по този начин помагат за намаляване на серумните нива на LDL-холестерол.

caraway съдържа множество етерични масла за здравословно състояние. Някои от летливите съединения в тях са Carvone, Limonene, Carveol, Pinene, Cumuninic Aldehyde, Furfural и Thujone. Известно е, че тези активни принципи в семената на кила има антиоксидант, храносмилателни, карминативни и антифлатулентни свойства.

флавоноидни антиоксиданти като лутеин, каротин, криптоксантин и зеаксантин присъстват в изобилие в тях. Тези съединения наистина играят важна роля като мощни антиоксиданти, като премахват вредните свободни радикали от организма и по този начин предпазват от рак, инфекция, стареене и дегенеративни неврологични заболявания.

подправка на кила е отличен източник на минерали като желязо като желязо , мед, калций, калий, манган, селен, цинк и магнезий. Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки. Желязото е от съществено значение за синтеза на червени кръвни клетки. Цинкът е ко-фактор в много ензими, които регулират растежа и развитието, храносмилането и синтеза на нуклеинова киселина. Калият е важен компонент на клетъчните и телесните течности, който помага за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане. Манганът, използван от организма като ко-фактор за мощния антиоксидант ензим, супероксид дисмутаза.

семената на кила, наистина са складът за много жизненоважни витамини. Витамин-А, витамин-Е, витамин-С, както и много В-комплексидвитамини като тиамин, пиридоксин, рибофлавин и ниацин, особено концентрирани в тях.

Вижте таблицата по-долу За задълбочен анализ на хранителните вещества:

семена от килии (Carum Carviprinciplenutrient ValuePercent на Rdaenergy333 kcal17%въглехидрати49.90 G38%протеин 19.77 G35%Общ мазнина14,59 G48%холестерол0 Mg0%Диета на диетата38 G100%Vitaminsfolates10 µg2.5%NeiAC2%. 606 mg23%пиридоксин0.360 mg28%рибофлавин0.379 mg29%тиамин0.383 mg32%витамин A363 IU12%витамин С21 mg35%витамин E2.5 mg17%електролитисодиум %Магнезий258 mg64,5%манган1,300 mg56,5%фосфор 568 mg81%цинков 5,5 mg50%фито-не-овториентикаротен-ß189 µg-крипто-xanthin -кети58 µg-lutein-zeaxanthin205 µg /h4>

семената на кила Средно на праха си от често те могат да бъдат фалшифицирани с други пикантни прахове. ; Смъртният и прахообразният килограм трябва да се съхранява в хладилника в херметични контейнери и трябва да се използва възможно най -рано, тъй като губи аромата си доста бързо.

Лечебните употреби

Вода с кила, често използвана като лекарство за метеоризъм и лошо храносмилане в традиционните лекарства, особено използвани за облекчаване на колче болка.

Използва се и при фармацевтичните продукти Като ароматизиращ агент при измиване на уста и гаргара. (Медицински отказ от отговорност).

Кулинарни употреби

Мариновано сирене с лук и килай SEEDS.PHOTO С любезното съдействие: Worddenden

семената на кила, се отличават с топли, сладки и леко пиперливи аромати, когато се изцеждат между индекс и пръсти на палеца. Те използваха широко в европейското и средиземноморското готвене.

за да запазят аромата и аромата си непокътнат; Нежно препечете семена от килии под нисък пламък и смлян точно преди да ги използвате в рецепта.

Ето някои сервиращи съвети:

семена от килограми, използвани широко като пикантна подправка. По принцип се добавя при готвенето като основа за подправка и ароматизатор.

Той се отличава с пикантни ястия, включително зелеви супи, кисело зеле и салати.

кихите дава приятен аромат на хляб, торти , бисквити и сирене. Във Франция семената, предлагани в чинийка за поръсване на сирене Мюнстер преди ядене.

сирене чедър с семена от кили, е популярна подправка, твърдо сирене във Великобритания. Добавянето на семена от килии придава на това сирене чедър пикантен вкус.

Също така, заедно с други пикантни предмети, те се използват за подправяне на колбаси и други препарати за месо. В Централна Европа (Полша) колбасите, подправени от кила (Kielbasa Kminkowa), са любимо ястие.

Профил на безопасност

Caraway, точно както други колеги подправки, трябва да се използват в малки количества . Твърде много подправки в храната могат да причинят стомашно-чревно дразнене и язви на стомаха. (Медицински отказ от отговорност).

≻≻-назад към подправки от семе от кила. Посетете тук за впечатляващ списък със здравословни подправки с пълни илюстрации на техните хранителни факти и ползи за здравето.

≻≻-назад към началната страница.

По-нататъшно четене :

USDA Agricultural research service.

Gernot-Katzer’s spice pages.

Maitake mushroom Nutrition facts

Maitake mushroom or hen of Woods е друго ароматно, диво гъбично плододаващо тяло, което ентусиастите на гъби обичат да се хранят!. Maitake, признат за крал на гъбите в Япония, където отдавна се използва като адаптогенен за лечение на няколко заболявания, е важна лечебна и кулинарна гъби.

Научно име: Грифола Фрондоза. Maitake се нарича като кокошки в страните от англоговорящите страни. Гъбата на Signorina, главата на Рам, кокошката, huī shù huā (灰树花) и т.н. tr>

кокошка на дървесните гъби. Фото любезност: USDA.

Идентификация

кокошка Уудовете са една от най-големите гъби. Обикновено се срещат в основата и старите разпадащи се пънове от дъбови дървета. Докато се набира в гората, Maitake може да изглежда като купчина стари листа срещу пън от разстояние.

Потърсете припокриване, ярково-кафяво отгоре и бели под капачките, които, когато се видят от разстояние, се появяват като разрошени пера на гърба на кокошка. Капаците разполагат с гладка гумена текстура, която бързо се извисява назад, когато се наведе и след това се освобождава. Фините пори покриват под-повърхността на капачките. Многократното му стъбло е бяло, доста дебело и късо и упорито.

g. Frondosa е доста подобна на ядливата полипора G. Umbellata. Капаците на G. umbellata са във формата на чадър и са по-отворени, отколкото на G. frondosa. Maitake също са объркани за полипора на Беркли (B. Berkeleyi), Cauliflowers (Sparassis spp.) И др.

култивиране

Технически, Maitake е многогодишен, сапрофитен полипорски гъби. В миналото Maitake е нахлул само в умерените гори на източните американски щати, Сибир и Япония. Търговското отглеждане сега даде възможност да се произведе тази гъба в големи количества, в които хората по света могат да се насладят на предимствата на тази важна гъба.

Maitake предпочита погребаните дървени трупи и пънове на открито и допълнени дървени стърготини на закрито. Плодът е бавно и се появява след 12-16 месеца след инокулация на хайвера в култивираните ферми. За да прибирате, издърпайте цялата гъба от субстрата в основата.

8 Невероятни ползи за здравето на гъбите Maitake

maitake е с ниско съдържание на калории; 100 грама прясна гъба притежава само 31 калории. Независимо от това, тази високо ценена гурме гъба е естествено богата на биоактивни съединения, антиоксиданти, витамини и минерали, които насърчават здравето.

maitake съставя β-глюкан, полизахаридно съединение, което има свойства за намаляване на холестерола.

Maitake, заедно с Ling ZHI, Coriolus (Turkey Tail Froom), е една от добре признатите лекарствени гъбички, използвани в традиционната китайска медицина (TCM) от векове. Смята се, че има имуномодулатор, антитуморни, антидиабетни и холестрол-редуциращи свойства.

maitake гъби са най-високият източник на витамин-D (Ergo-калциферол) на всички ядливи гъби; при 1123 IU на 100 g (280% от DA). Витамин-D играе жизненоважна роля за развитието на костите, метаболизма на калций и фосфати.

maitake е един от най-богатите източници на ниацин (витамин-B3). 100 g от тази гъбичка носи 6,585 mg (41% DA).

Contents

Copyright © 2019-2023 UdyCodeDesign Limited. All Rights Reserved.