Skip to content

A migrén és a mentális egészség összekötő bizonyítékok

A migrén és a mentális egészség összekötő bizonyítékok

A migrén hatásai gyengítőek lehetnek, gyakran befolyásolják a mindennapi élet sok szempontját.

Függetlenül attól, hogy krónikusan vagy epizodikusak -e, a migrén epizódok sok stresszt okozhatnak. A stressz a migrén epizódokat is kiválthatja, ezáltal olyan ördögi ciklushoz vezethet, amelyből nehéz lehet elmenekülni.

A migrén és a mentális egészség közötti kapcsolat

A migrén és a mentális egészség szorosan összefüggenek. A több mint 6000 felnőtt felmérése szerint a migrénben szenvedő emberek kétszer annyira valószínűleg jelentenek mentális rossz egészségi állapotot, mint a migrén nélkül. Fontos

Fontos a fungoxil tapasztalatok ugorjon erre az oldalra migrénnek a mentális egészségre gyakorolt hatásainak megértése, és fordítva. Az egyik kezelése gyakran magában foglalja mindkettő kezelését.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a migrén és a mentális egészség kapcsolatát, valamint néhány lépés, amelyet egy személy megtehet a mentális jólét ellenőrzésének visszanyerése érdekében.

szorongás és depresszió

A szorongás és a depresszió gyakoribb azokban az egyéneknél, akik migrénet tapasztalnak, mint azok, akik nem. Az American Migrén Alapítvány szakértői szerint a migrénben szenvedő emberek ötször nagyobb valószínűséggel alakulnak ki depresszióban, mint a migrén nélkül.

A migrénben szenvedő emberek még nagyobb szorongás kockázatával járhatnak. Egy 2017. évi tanulmány megállapította, hogy a migrén nélküli személyekhez képest a migrénben szenvedő személyek 25 -szer nagyobb valószínűséggel voltak idegesnek vagy szorongónak.

Ezek a hatások összeomlanak, amikor a migrén epizódok gyakorisága növekszik. A Journal of Neurology, Neurosurgery & amp; A pszichiátria, a krónikus migrénben szenvedő emberek – ami azt jelenti, hogy havonta legalább 15 napon fejfájást tapasztalnak – kétszer olyan valószínűséggel járnak depresszióval és szorongással, mint azok, akik ritkább epizódokat tapasztalnak.

Egyéb pszichiátriai állapotok

A migrén szintén gyakori a bipoláris zavarban szenvedők körében. A bipoláris zavar és a migrén kapcsolatát vizsgáló vizsgálatok metaanalízisében az I. bipoláris rendellenességben szenvedők körülbelül egyharmada, valamint a Bipoláris Zavarban szenvedő II.

A poszt-traumás stressz rendellenességgel (PTSD) is megnövekedett a migrén kockázata. Lehetséges azonban, hogy a PTSD-ben szenvedők is kitartó poszt-traumás fejfájást (PPTH) is kialakulhatnak, amely hasonló a migrénhez, de klinikailag megkülönböztethető. A PPTH -ban szenvedő embereknek fokozott a mentálhigiénés problémák kockázata, mint a migrénben szenvedők.

ok vagy következmény?

Az ok-okozati összefüggés a mentális rossz-egészség és a migrén között nem egyértelmű. Vajon a migrén mentális rossz egészségi állapotot okoz, vagy a mentális rossz-egészségügyi migrént okoz-e?

A válasz bonyolult. A tanulmányok azt sugallják, hogy a depresszió erőteljes előrejelzője az epizodikusról a krónikus migrénre való előrehaladásra, ám a migrén kezelése nem feltétlenül javítja a szorongás vagy a depresszió intézkedéseit.

A kapcsolat valószínűleg kétirányú, mindkettő kissé hozzájárul a másik fejlődéséhez.

Testvérek és ikrek tanulmányai kimutatták, hogy a migrén és a mentális egészségügyi problémák általában a családokban csoportosulnak.

Például egy 2021 -es testvéri tanulmány megállapította, hogy az egyének, akiknek migrén testvéreik vannak, 40% -kal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki depresszióban, mint az érintett testvérek, még akkor is, ha maguk nem voltak migrén. Hasonlóképpen, a depresszióban szenvedő testvérek 45% -kal nagyobb valószínűséggel alakultak ki.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy mind a migrén, mind a depresszió mögöttes genetikai ok, környezeti kiváltó vagy mindkettő okozhatja.

A szerotonin diszfunkció jól megalapozott szerepe van a szorongás és a depresszió kialakulásában. A tudósok olyan genetikai mutációkat azonosítottak, amelyek megzavarják a szerotonin jelátvitelt a szorongással rendelkező egyénekben, valamint a migrénben szenvedőknél.

Ezenkívül bizonyos gyógyszerek, amelyek a migrén fejfájást (TRIPTANS) kezelik, az agyi szerotonin receptorok megcélzásával. Ezért valószínű, hogy a szerotonin szabályozza a migrén és a mentális egészség kapcsolatát is.

hormonok is szerepet játszhatnak. Noha a migrén a nőknél gyakrabban fordul elő, a comorbid szorongással küzdő migrén gyakoribb a férfiaknál.

Ezenkívül néhány nő beszámol a „menstruációs migrén” előfordulásáról, amely közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt fordul elő. Az ösztrogénszint ebben az időszakban alacsony, ami azt sugallja, hogy az ösztrogén nélkülözés szerepet játszhat a migrén és a mentális rossz egészség kialakulásában.

Kezelési lehetőségek

Számos olyan gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek képesek kezelni a depressziót és a szorongást, például az antidepresszánsokat. Az egészségügyi szakemberek az antidepresszánsokat is hatékony kezelési lehetőségnek tekintik a migrén bizonyos eseteire. Mások számára az antidepresszánsok és egy másik gyógyszer kombinációja, amely közvetlenül kezeli a migrént, hatékonyabb lehet.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az emberek megvitassák a gyógyszereket egészségügyi szakembereikkel. Ennek oka az, hogy a tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos ritka esetekben a TRIPTAN-ok nem léphetnek be jól a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlókkal vagy szerotonin-norepinefrin újrafelvétel-gátlókkal, amelyek mindkettő képes kezelni a depressziót.

Egyre növekszik az érdeklődés a biofeedback terápia alkalmazása iránt is a migrén csökkentése érdekében.

A biofeedback terápia egy gépet használ a stresszjelek, például az izomfeszültség vagy a testhőmérséklet mérésére, hogy segítse az embereket a stressz okainak felismerésében, hogy valós időben reagálhassanak a relaxáció elősegítésére. A

biofeedback terápiát gyakran párosítják a relaxációs képzéssel, amelyben egy tapasztalt terapeuta bevált technikákat tanít a stressz csökkentésére. Ide tartoznak:

  • Mély légzés
  • Progresszív izomlazítás
  • Relaxációs rutinok

Az amerikai migrén szerint Alapítvány, a biofeedback terápia önmagában kb. 45–60%-kal csökkentheti a fejfájás gyakoriságát. A gyógyszeres kezeléssel kombinálva ezek az eredmények körülbelül 70%-ra javulhatnak.

Egy randomizált klinikai vizsgálatban a biofeedback terápia nemcsak csökkentette a migrén fejfájás gyakoriságát és intenzitását, hanem javította a stressz, a depresszió és a szorongás tüneteit is.

Életmód -változások

Rengeteg életmód -változás is történik, amelyeket az emberek elvégezhetnek a migrén fejfájás megakadályozása vagy enyhítése érdekében. Ide tartozik az egészséges étrend étkezése és a stressz kiváltók elkerülése.

Ha egy személy depresszióval, szorongással vagy mindkettővel rendelkezik, fontos, hogy ezek az életmód -változások ne veszélyeztessék mentális egészségüket a folyamat során.

Japánban körülbelül 30 000 felnőtt elemzése szerint a migrénben szenvedő emberek kétszer annyira valószínűleg elmulasztják a munkát, és jelentik a napi tevékenységeik gyakoribb megszakítását.

A migrén nagyon zavaró lehet a mindennapi életben, de fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkötelezzük magukat a barátokkal vagy a családdal. Az elszigeteltség depresszióhoz vezethet, vagy még rosszabbá teheti a depressziót vagy a szorongást.

A szakértők azt javasolják, hogy integrálják a viselkedésterápiát, amely a élvezetes vagy jutalmazó tevékenységekben való részvételre összpontosít.

Az elvitel

A migrén és a mentális rossz egészség kapcsolata bonyolult. Valószínűleg a genetikai, hormonális és környezeti tényezők kombinációja vezérli.

A hatékony kezelési tervnek mind a migrén, mind a mentálhigiénés aggályokkal foglalkoznia kell, és ez magában foglalhatja a gyógyszeres kezelés és az életmód beavatkozásainak kombinációját.

A teljes jólétre való összpontosítás kulcsfontosságú a fizikai és a mentális egészség fenntartásához.

Contents

Copyright © 2019-2023 UdyCodeDesign Limited. All Rights Reserved.